top of page

Matematiikan

ylioppilaskoe

-

9+1 vinkkiä digitaalisiin kirjoituksiin

​

 

Matematiikan ylioppilaskokeet ovat monille se elämän viimeinen ja myös tärkein koulumaailmaan liittyvä ponnistelu. Toisille matematiikan yo:ssa kyse on taas äärimmäisen tärkeästä portista kohti unelmien opiskelupaikkaa. Kuulut kumpaan ryhmään tahansa, nyt on oikea hetki tehdä suunnitelma ja puristaa itsestä sopiva asenne matemaattisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
 

Nyt keväällä 2023 H-hetki koittaa 22.03.2023, silloin kirjoitetaan matematiikasta sekä pitkä – että lyhyt oppimäärä.

​

  • Miten sinun tulisi sitten valmistautua tähän koitokseen?

  • Milloin on sopiva aika aloittaa valmistautuminen?

  • Entä jos en edes tiedä mistä minun tulisi aloittaa valmistautuminen ylioppilaskokeisiin?

 

Tässä Matikkavelhon 10 vinkkiä parhaimpaan mahdolliseen valmistautumiseen tielläsi kohti matematiikan ylioppilaskoetta:

​

 1.

Kyse on tärkeästä, mutta ei kuitenkaan maailman tärkeimmästä asiasta. 

Kyllä, luit aivan oikein. Vaikka pahin tapahtuisi ja sanotaan nukkuisit vahingossa pommiin, elämä ei pääty siihen. Kokeen voi aina uusia. Tämän sanottuani ymmärrä seuraava: kyse on tärkeästä asiasta, virstapylväästä! Opiskelusi ala-asteelta aina tähän päivään saakka ovat kestäneet vähintään 11 vuotta ja polttopiste on tässä ja nyt! Vanha sanonta “nyt tai ei koskaan” pätee tähän hetkeen erityisen hyvin. Valmistaudu siis tekemään työtä ja ole valmis antamaan istumalihaksille kovaa treeniä.

​

 2.

Päätä jo etukäteen mitä arvosanaa lähdet hakemaan.

​

Oletko jo päättänyt, että syksyn tärkein tavoite on päästä matikasta läpi? Vai onko ällin päänupista tarkoitus siirtyä älliksi koearvosanoihin (hek hek)? Kun tiedät omat tavoitteesi, on myös suunnitelman tekeminen helpompaa. Omana nyrkkisääntönä on, että kannattaa lähteä hakemaan 1-2 arvosanaa korkeampaa tulosta yo-kokeesta verrattuna käytyjen kurssien arvosanoihin. Käytännössä jos suoritettujen matematiikan kurssien keskiarvo on 7, niin lähde hakemaan arvosanoja M ja L, jos taas kurssien keskiarvo on 5, lähde hakemaan arvosanaa B tai C. Tämä on tietysti vain ohjenuora ja olenkin todistanut, miten eräs oppilaistani haki itselleen Eximian (kevät 2017), vaikka lyhyen matematiikan keskiarvo oli vain 5,5!

 3.

Hyvät elämäntavat opiskelun ympärillä.

​

Vaikka matematiikan tekeminen saattaa rasittaa kirjoittavaa rannetta, pääosin matematiikkaa tehdään kuitenkin aivoilla! Miten siis saada täydet tehot päänupista irti? Tämä neuvo menee ns. “helposti sanottu, vaikeasti tehty” kategoriaan, mutta katsotaan.

Ensimmäisenä Yöunet! Tutkimukset tutkimuksien perään ovat vahvistaneet miten liian lyhyet tai epäsäännölliset yöunet heikentävät kognitiivista (korvien välissä olevaa) suorituskykyä. Tämän voi nähdä matematiikkaa puurtaessa niin selkeästi, laskeminen vain taittuu huomattavasti helpommin kunnon yöunien jälkeen.

Seuraavana Ravinto! Aivot käyttävät pääsääntöisenä energian lähteenä hiilihydraatteja, tämä kannattaa pitää mielessä ainakin koetilanteessa ja ottaa mukaan banaani tai pari. Kokonaisvaltaisen terveellinen ruokavalio myös terävöittää ajattelua ja antaa uudenlaisen energian tason ja tämä tottahan toki välittyy myös matematiikan opiskeluun.

Tätä osiota voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle (liikunta, sosiaaliset suhteet, rentoutuminen, yms.) mutta uskon, että sait jo pointista kiinni.

 4.

Kokeet ovat nyt sähköisessä muodossa, valmistaudu!

​

Tämä oli oikeastaan ihan hemmetin iso muutos, nyt keväällähän se nähtiin. Monella oli sormi suussa kyllä niin pahasti... Lautakunnasta on nyt kesän aikana tullut palautetta miten niiiiin monille lukiolaisille juuri tämä tietokoneen toinen tuleminen oli se suurin kompastuskivi. Miten ottaa screenshot? Mitä apuohjelmia saa käyttää A osassa? Entä B osassa? Miten tuo ja tuo ohjelma toimii? Varmista, että olet näistä asioista perillä ennen koetilannetta.

Muista myös kuulokkeet! Vaikka nyt kevään kokeessa niitä ei olisi tarvinnutkaan, en yllättyisi ollenkaan, vaikka lautakunta laatisi tehtävän jonka aineistossa olisi video jonka pohjalta pitäisi sitten ratkaista jokin kysytty asia.

 5.

Tunne kirjoituksien rakenne.​

 

Kokeessa on kaksi osaa, öö, vai kolme? Katsotaan. Tämä menee hieman hassusti, eli osia on kyllä kaksi, A-osa ja B-osa, mutta B-osa jakautuu edelleen kahteen osaan: B1 ja B2. Yhteensä tehtäviä (niin pitkässä kuin myös lyhyessä oppimäärässä) on 13 kpl joista vastataan 10 tehtävään, jokainen tehtävä on 12p arvoinen. Pistä fokus kolmen tehtävän valitsemiseen joita ET tee, näin jäljelle jää 10 kpl sinulle sopivinta tehtävää, tee tämä valinta vasta B-osassa, sillä kaikki A-osan tehtävät ovat pakollisia. Checkkaa seuraava taulukko läpi, siitä selviää mihin tehtäviin sinun tulee vastata:

Screen Shot 2019-08-04 at 9.17.14 AM.png

 6.

Et ole yksin!

 

Nyt viime keväänä yli 21 000 lukiolaista kirjoitti matematiikan, vaikka syksyisin matikan kirjoittaminen onkin hieman harvinaisempaa, oletan että nyt syyskuussa 2019 matikan kirjoittajia tulee olemaan ainakin 8000. Ympäröi itsesi ihmisillä jotka —niin kuin sinä— kirjoittavat nyt syksyllä matematiikan. Voit käyttää niinsanottua “+0-” menetelmää, eli treenaa matikkaa jonkun kanssa joka on sinua parempi jotta oppisit, jonkun kanssa joka on yhtä hyvä kuin sinä jotta saat tarvittavat tunnit sisään ja viimeisenä jonkun kanssa joka on sinua heikompi jotta voit auttaa häntä. Näin matemaattinen tieto menee ikään kuin sinun läpi. Kyseessä on hyvin tutkittu ja tehokkaaksi todettu oppimismetodi jota suosittelen.

Olet ehkä myös miettinyt tuutorointia matematiikkaan? Matematiikan yksityisopetus on äärimmäisen tehokas tapa valmistautua ylioppilaskokeeseen. Jos olet harkinnut valmennusta ylioppilaskokeisiin, niin paina tästä ja lue lisää. 

Ota yhtettä ja tehdään henkilökohtainen ratkaisu juuri sinulle!

Markus 'Matikkavelho' Lehto

040 503 1139

markus@matikkavelho.fi

 7.

Yksikin ylimääräinen merkki voi pilata koko kirjoitukset.

 

Tämä on niin tyhmää... mutta kuten olet ehkä jo kuullut, niin vastaamalla yhteenkin ylimääräiseen tehtävään menetät pisteet tehtävästä, josta olisit muuten saanut parhaimmat pisteet. Ja nyt se pommi: uusien säädöksien myötä yksikin merkki (vaikka: “å”) voidaan tulkita vastausyritykseksi. Pidä siis huoli, että nämä kolme tehtävää joihin et vastaa ovat vastauskentän kohdalta tyhjiä.

 8.

Käytä koetilanteessa aikaa viisaasti.

 

Omina lukioaikoina muistan, miten aika loppui aina kesken... Tuttu ongelma? Aikaa on yhteensä kuusi tuntia (ellet hae lääkäristä papereita joilla saa lisäaikaa , tätä et sitten kuullut minulta) eli yhteen tehtävään on keskimäärin 30 minuuttia aikaa. Itse varaisin yhteen tehtävään keskimäärin kuitenkin vain 25 minuuttia, jolloin vessakäynteihin, tarkastukseen sekä taukoihin jää 50 min. Ensimmäiset tehtävät ovat tietysti valtavan paljon lyhyempiä verrattuna B-osan vaikeampiin tehtäviin, joten käytännössä yhteen tehtävään voi mennä vaikka 10 min ja toiseen 60 min. Nyt sinulle on alkeellinen aikataulusuunnitelma. Seuraavaksi altaan syvään päähän: pidä 55 min välein 5 min tauko joka on varattu 100% rentoutumiseen. Tänä aikana matematiikan ajatteleminen on kiellettyä! Pidä myös pidempi tauko n. kokeen puolessa välissä jolloin syöt omia eväitä. Tämä saattaa olla koko listan tärkein neuvo, joten ota siitä vaariin. Tässä hyväksi todettu aikataulutus:

Screen Shot 2019-08-04 at 10.24.59 AM.pn

 9.

Kirjoita vastauksesi selkeällä suomen kielellä.

 

Tämä voi kuulostaa hieman hassulta, mutta kaikki tehtävät johon vastaat tulisi olla selkeällä suomen kielellä kirjoitettuja tekstikokonaisuuksia. Symbolit ovat vain lyhennelmiä suomen kielen sanoista, joita matematiikassa tosin suositaan. Muista, että sensorit (tyypit jotka tarkastavat kokeesi) ovat ihan normaaleja ihmisiä, kaikkine heikkouksineen. Näin opettajana voin kertoa sinulle meidän piirissä olevan ammattisalaisuuden: osa tarkastettavista koepapereista on niin hirveän näköisiä, että niistä haluaa päästä vain mahdollisimman nopeasti eteenpäin, tämä usein tarkoittaa menetettyjä pisteitä oppilaalle. Reilua? Ei välttämättä, mutta tärkeää onkin miten suhtaudut tähän. Jäsentele ja kirjoita vastauksesi mahdollisemman sievässä muodossa ja näin käännä kokeen tarkastajan sympatiat puolellesi.

Lue YTL ohjeet. Jos koet olosi edelleen tukalaksi tulevien yo-kokeiden suhteen, niin muista, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jos yhtään tuntuu sille, niin suosittelen käymään tämän helposti ja nopeasti luettavan ylioppilaslautakunnan laatiman tekstin läpi: https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Koekohtaiset/fi_maaraykset_matematiikka_digitaalinen_koe.pdf

 +1.

Et opiskele koulua, vaan elämää varten.

 

Tätä on vaikea painottaa liikaa. Tottakai on ensisijaisen tärkeää, että saavutat tavoitteesi, mutta pidä mielessä, että opiskellessasi matematiikkaa kehität itseäsi! Matematiikka on työkalu joka soveltuu parhaiten ajatteluun ja loogisiin haasteisiin. Nyt haluan toivottaa sinulle opiskelumotivaatiota, onnea ja menestystä! Nähdään Youtubessa:

bottom of page